Braga važi za najstariji grad u Portugalu, ali je istovremeno i najmladji portugalski grad, jer ima najmlađe stanovništvo. Na mestu današnje Brage 16. g.p.n.e. Rimljani su osnovali grad koji su nazvali Brakara Avgusta (Bracara Augusta), po keltskom plemenu Brakara, koje je živelo na ovom prostoru. Nakon pada Rimskog carstva, Brakara postaje važan politički i intelektualni centar Svevskog kraljevstva. Već tada, u 4. veku, ovde je osnovana prva ranohrišćanska arhiepiskopija na teritoriji današnje Portugalije. Braga je i danas veoma važan religijski centar, jer nadbiskup iz Brage ima najvažniji status u portugalskoj crkvi. 

Katedrala u Bragi (Sé de Braga), kao najstarija katedrala u zemlji i kao sedište nadbiskupa, jedna je od dve najveće atrakcije ovog grada. Gradnja je počela 1070. godine, tako da Portugalci kada hoće da kažu da je nešto veoma staro, kažu da je “starije od katedrale u Bragi”. Pošto je gradnja više puta prekidana i nastavljana (završena je sredinom 13. veka), katedrala predstavlja mešavinu različitih stilova – ima i manuelin i baroknih i gotičkih i romanesknih elemenata. U njoj se nalazi grob “malog” nadbiskupa Geralda, tokom čijeg života je počela gradnja ove katedrale. Tu je sahranjen i jedan njegov kolega iz 14. veka, Dom Lorenco Visente (Dom Lourenço Vicente), koga su pronašli prirodno mumificiranog. Zanimljivo je da je u bici kod Alžubarote (između Portugalije i Kastilje) izgubio jedno oko, ali mumija ima sve zube, što je retkost za to vreme. Još jedna od atrakcija same katedrale su i dvostrane orgulje iz 18. veka


U Bragi postoji oko 75 crkava, tako da ga često nazivaju i „Portugalskim Rimom“. Samim tim je logično da je i druga najveća atrakcija još jedan religijski objekat – Bom Jesus do Monte. Dobri Isus sa planine je svetilište koje se nalazi na obronku planine Espinjo, ima 17 “spratova” u dužini od 116 metara i 577 stepenika, duž kojih se nalazi ogroman broj neobičnih spomenika. Uz stepenice se, između ostalog, nalaze fontane koje predstavljaju pet čula (vid, miris, sluh, dodir, ukus), kao i tri teološke vrline (vera, ljubav, nada). Kažu da nije ni čudo da ga je gradio nadbiskup Rodrigo de Moura Telles, koji je bio visok svega 1,25m, tako da je voleo da dokazuje svoju „veličinu“. Do svetilišta možete da dođete peške, kao isposnici nekada, a možete i gradskim autobusom (linija br. 2 od Železničke stanice, karta je 1,6€), čija je poslednja stanica kod  žičare izgrađene 1882, koja ide na vodeni pogon. Bila je to prva takva žičara na Iberijskom poluostrvu i jedna je od retkih koja je još uvek u upotrebi. Žičara će vas odvesti do vrha, tako da onda možete da krenete nizbrdo stepenicama i uživate u pogledu na grad. Ovo svetilište se od 2019. nalazi na UNESCO listi svetske baštine. 


Uprkos svoj toj istoriji, Braga je najmlađi grad u Portugalu i jedan od najmlađih u Evropi. U poslednjih 30 godina broj stanovnika je porastao za 25%. Jedan od razloga je Univerzitet Minjo osnovan 1973. godine, koji uz Univerzitet u Gimaraešu, važi za najbolji u državi. Moguće da je i veliki broj studenata zaslužan za činjenicu da je 97% stanovnika Brage izrazilo zadovoljstvo životom u gradu, tako da je Braga u istraživanju Eurobarometra bila „najsrećniji“ grad u Portugalu i treći grad po sreći u Evropi. 

Braga, treći grad po veličini u Portugalu (oko 200,000 stanovnika) je savršena destinacija za izlet ako se nalazite u Portu, jer je udaljena samo 55 kilometara i za manje od sat vremena se stiže vozom (karta u jednom pravcu može da se nađe za nekih 5-7 evra). Centralni, stari deo grada je pretvoren u pešačku zonu, tako da je savršen za obilazak. Tokom šetnje obavezno treba videti Baštu svete Barbare (Jardim de Santa Bárbara), savršenih geometrijskih šara i kombinacije boja (u zavisnosti od sezone). 

Dedica koji maše na slici iza nas se samo stvorio, ispozirao, nasmejao nas i nestao. Nisam sigurna da su svi stanovnici Brage tako „otvoreni“, ali kada Portugalci hoće da kažu da je neko „rođen u čamcu“ oni kažu da “sigurno potiče iz Brage”, jer se veruje da su Vrata Brage uvek otvorena.